Hoppa till innehåll

KLUBBHOLMAR

Västerviken

Navigationssällskapet arrenderar sedan 1966 ett område i den sydostligste delen av Västerviken på Bockö-Storö öster om Möja.

Bryggor finns inte här, men ett flertal bergöglor är fastborrade på lämpliga platser. Den nordligaste delen av viken lämpar sig bäst för grundgående båtar med upplyft drev. Här finns en undervattenssten som ej är utmärkt i sjökortet. I övrigt är djupet tillräckligt för förtöjning stäv till land för flertalet inte alltför stora båtar. Ankarbotten varierar, mest dy och stenbotten.

Västerviken erbjuder fina möjligheter till bad och friluftsliv, vattentemperaturen är ofta 3—4 grader varmare än i skärgården i övrigt. De släta berghällarna gör även solbadandet behagligt. Varning dock för halkrisk i vattenbrynet. Området ingår i Storö-Bockö-Lökaö naturreservat, varför de speciella bestämmelser som gäller för reservatet också gäller för det av Navis arrenderade området. Reservatet bevakas kontinuerligt av Skärgårdsstiftelsens tillsyningsmän. De skall bl.a. tillse att regler för fiske och naturhänsyn efterlevs i detta känsliga område. Sopmaja och TC finns vid på Storö, söder om Västervikens mynning ca 500 m söderut från Navis område. 

På Möja finns affär, systembolagsombud, bageri och konditori, Skärgårdskrog och bränslestation. Inseglingen till Västerviken kan erbjuda en spännande upplevelse när alla grund skall passeras utan bottenkänning. 

Det finns ett speciellt framtaget sjökort över Västerviken.  Ha gärna en utkik i fören. Grunden syns vanligen på några meters håll.

Position: N 59° 23,0′  O 18° 55,4′  sjökort 6143 (WGS 84).