Hoppa till innehåll

SKEPPARHOLMEN

Skepparholmen

Skepparholmen ligger i Skepparviken innanför Örsundet och utanför Malma kvarn. Holmen och den intilliggande Skepparkobben — även känd som ”Tunngrundet” — donerades till Navigationssällskapet 1924.

Runt holmen är vattnet i allmänhet djupt, med undantag för ostudden där en uppgrundning sträcker sig ca 20 m ut i nordostlig riktning.

Bryggorna ligger på holmens norra sida.  Förtöjning med förstäv mot brygga gäller. Varje boj kan användas av två båtar om det är många båtar i hamnen. Vid ankring skall ankare läggas långt ut så att det inte kan fastna i bojstenar eller kättingar. Fjädrande förtöjningar skall användas för att skona bryggorna. Vid bryggorna finns stolpar med eluttag, max. 6 A, 230 V.

Skriv in er i loggboken, betala ev. avgift och märk upp båten det första ni gör efter avslutad tilläggning, så slipper ni ”oväntat besök”. Hamnavgift gäller för båt som inte för Navigationssällskapets standert och årets ö-märke, oavsett besättningens medlemskap.

Förvissa er om att ni vet var hjärtstartare och brandmateriel finns. Närmaste matvaruaffär ligger 12 km bort vid Stavsnäs vinterhamn. Vid Strömma Kanal finns en Shell-station. På ”jolleavstånd” hos Svenska kryssarklubben vid Malma kvarn finns Yohans ”Grand Malma kvarn” – en restaurang väl värd ett besök.

Vedeldad bastu  finns på öns västra ände. Under högsäsong är den vanligtvis olåst men låst under lågsäsong. Den som utnyttjar bastun skall naturligtvis också såga och hugga ved samt städa väl efter sig. Frivilliga bidrag till ny ved mottages tacksamt om ni uppskattade bastun. Vill ni basta ostört privat, så sätter ni upp röda flaggan på gaveln. Endast sötvatten får slås på bastuaggregatet. Metallhinken är till för att kunna värma tvättvatten på lavastenarna

I slutet av augusti eller början av september tar en annan kulinarisk doft över efter grillarna. Det är dags för Navis gourméer att avnjuta den årliga surströmmingen. Vid sämre väder kan klubbstugan vara ett mysigt alternativ till bryggträffarna.

I holmens klubbstuga finns en övernattningshytt som kan hyras efter överenskommelse med holmvärden. Klubbstugan är utrustad med TV, ljudanläggning, mikrovågsugn, trinettkök med kylskåp samt ett frysskåp med fyra fack i. Boka och använd ett frysfack genom att skriva ert båtnamn i liggaren. Frivilligt bidrag för frysfacket läggs i Sjöräddningsbössan på bordet.

Bilparkering på fastlandssidan är ett problem som vi ska försöka lösas med ett avtal med någon markägare  så undvik att ställa bilen på vägföreningens mark. Kontakta holmvärden om det krisar.

Beträffande husdjur och övriga ordningsfrågor se gällande Holmordning.

Information hur ni hanterar avfall vid er vistelse på ön finns här Avfallsplan.

Under perioden 1 november till 1 maj är ön stängd och det är ej tillåtet att förtöja vid ön utan tillstånd från holmvärd eller vice holmvärd. Det sker ingen halkbekämpning eller snöröjning på ön.

Skepparholmens Swish nr 123 224 17 76

Holmvärd är Lennart Johansson
Telefon 079-075 33 40

Position: N 59° 15,13′; O 18° 37,15′, sjökort 6145 WGS 84